Salsefia biała2g Legutko
Salsefia biała
-roślina o jadalnych liściach i korzeniach
-korzenie salsefii spożywa się po ugotowaniu a liście nadają się do sporządzania sałatek
-wysiewu przez cały rok w pojemnikach lub przez cały sezon wegetacyjny w gruncie
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
3.24 netto
Roślina podobna do skorzonery. Częścią jadalną są stożkowe korzenie spichrzowe o długości 15-20 cm i średnicy 2-3, 5 cm. Skórka korzeniowa jest szarożółta, miąższ biały, wydzielający po uszkodzeniu sok mleczny. Korzenie salsefii spożywa się po ugotowaniu jak szparagi. Jej młode liście nadają się do sporządzania sałatek. Wysiew nasion w kwietniu w rzędy co 30 cm. Zbyt gęste wschody przerwać pozostawiając rośliny co 5-10 cm. Salsefa jest bardziej wytrzymała na susze od skorzonery, najlepiej uprawiać ją na glebach żyznych, głęboko uprawionych.