Portulaka warzywna zielona0,5g Legutko
Portulaka warzywna zielona
-roślina jednoroczna o rozgałęzionych, płożących się pędach i mięsistych liściach
-doskonała do potraw mięsnych i marynowania na zimę
-preferuje glebę żyzną i bogatą w składniki odżywcze
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
3.01 netto
Roślina jednoroczna, wys. 15 - 30 cm o rozgałęzionych, płożących się pędach. Częścią jadalną są mięsiste liście i końce łodyżek. Przyrządza się je podobnie jak szpinak, szparagi lub jak kalafior. Można je marynować na zimę, jest doskonała do potraw mięsnych. Mają działanie antybakteryjne. Zalecane są do gruntu w maju rzutowo lub w rzędy co 25 - 30 cm. Nie przykrywa się ich ziemią a jedynie uklepuje. W temp ok. 20°C wschody następują po 7-10 dniach. Po miesiącu można zebrać pierwsze listki. Zbiór portulaki jest 2-3 krotny w okresie wegetacji.