Grzybnia kurka - pieprznik jadalny 10g Mycelium
Wyselekcjonowana grzybnia Pieprznik jadalny - Kurka
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
26.85 netto
Pieprznik jadalny - Kurka
Kurka to jeden z najbardziej pospolitych ale jednocześnie najsmaczniejszych grzybów leśnych. Można go spotkać także pod nazwami lisica, lisiczka czy kurka żółta. Kurki rosną w lasach liściastych oraz w lasach iglastych, głównie pod świerkami. Grzyby te lubią piaszczyste, kwaśne podłoże porośnięte mchem. Kurka kusi swoją twardością, chrupkością i przede wszystkim łagodnym, korzennym smakiem o nieco pieprzowym zapachu. Idealna do duszenia i smażenia, szczególnie jako składnik sosów. Są to pyszne, atrakcyjne grzyby, które na pewno będą ozdobą nie jednej działki.
Grzybnię Kurki należy aplikować od połowy marca do końca listopada. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste, tworzy mikoryzę z sosną, świerkiem, dębem, bukiem, grabem. Korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode ( 5-10 lat ). Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodnicza zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu