Patison - dynia zwyczajna - Gagat 3g Legutko
Dynia zwyczajna - patison Gagat, zielony
-ciemnozielony owoc o kształcie dysku
-doskonała do zapiekania, przetworów i bezpośredniego spożycia
-wymaga gleby ciepłej, żyznej, zasobnej w wodę.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
3.01 netto
Odmiana wczesna o owocach w kształcie dysku; młode mają skórkę ciemnozieloną, starsze są prawie czarne. Młode owoce, bogate są witaminę C, nadają się do spożycia na surowo, jako dodatek do sałatek, kwaszenia i konserwowania, starsze używa się do zapiekania. Rośliny krzaczaste o silnym wzroście, odporne na mączniaka rzekomego. Wysiew nasion w końcu kwietnia do doniczek lub w pierwszej połowie maja wprost do gruntu, w rozstawie 100 x 80 cm, po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Uprawiać na glebach ciepłych, żyznych zasobnych w wodę.